از روز اول که کرونا بر جهان سایه انداخت، حرف و حدیثهای مختلفی درباره تاثیر مواد مختلف بر کرونا ویروس پا گرفت. عدهای از تاثیر زینک بر کرونا ویروس میگفتند و عدهای بقیه را دعوت به مصرف ویتامین سی و ویتامین دی برای پیشگیری از کرونا میکردند. اما این حرفها نه تنها قابل استناد نبود، بلکه باعث شد بعضی دچار مسمومیتهای ناشی از مصرف بیش از حد ویتامینها شوند. در طول این مدت پژوهشهای مختلفی بر روی کرونا ویروس انجام شد و نتایج آنها هم در حال توسعه و بهروز شدن است. اگرچه همانطور که خودتان میدانید، کمبود ویتامین D عوارض زیادی دارد و بر کارکردهای مختلف بدن تاثیر میگذارد، در این مقاله یکی از جدیدترین پژوهشها زمینه ویتامین دی و کرونا را بررسی کردهایم. توجه کنید که کرونا ویروس هنوز یک پدیدهی ناشناخته است و ما نمیتوانیم به هیچکدام از پژوهشها تکیهی صددرصدی کنیم. در این تحقیق دانشمدان به ارتباطی قوی بین کمبود ویتامین دی و میزان مرگ و میر بیماران کرونا رسیدند.
این فرضیه چگونه به آزمایش گذاشته شد؟
یک تیم به سرپرستی محققان دانشگاه نورثوسترن تجزیه و تحلیل آماری خود را از دادههای بیمارستانها و کلینیکهای سراسر چین، فرانسه، آلمان ، ایتالیا، ایران، کره جنوبی، اسپانیا، سوئیس، انگلستان و ایالات متحده انجام دادند. آنها این دادهها را با دادههای مربوط به سطح ویتامین D در جمعیت آن کشورها قبل از همهگیری مقایسه کردند.
محققان اعلام کردند که بیماران کشورهایی با میزان مرگ و میر بالا COVID-19 مانند: ایتالیا، اسپانیا و بریتانیا، در مقایسه با بیماران کشورهایی که میزان ابتلا و مرگ و میرشان کمتر است، سطح ویتامین D بدنشان بسیار پایین بوده است.
آنها همچنین هشدار دادهاند، چنین نتایجی به این معنا نیست که همه مردم به مصرف ویتامین دی روی بیاورند، بهویژه کسانیکه با مشکل کمبود این ویتامین مواجه نیستند.
این دادهها نیازمند پژوهش بیشتر است و نمیتوان به قطعیت در خصوص تاثیر ویتامین دی بر کرونا نظر داد. اما همین پژهشها میتوانند بستری باشند برای رسیدن به راه حلی قطعی.»
محققان این پرونده پژوهشی درمانی
دکتر وادیم بکمن و تیمش، گروهی هستند که بر روی پرونده ویروس کرونا مشغول فعالیت و تحقیقاند. آنها این پژوهش را بهصورت کشوربهکشور جلو میبرند تا بتواند به نتایج دقیقتری از تاثیر ویتامین دی بر کرونا ویروس برسند.
بعضی از افراد بر این باورند که شرایط نگهداری از بیمار، سن آنها، سابقه بیماریهای زمینهای و…میتوانند به روی روند این بیماری، تاثیر گذار باشد. اما بکمن و تیمش همچنان نسبت به این موارد شک دارند. (درباره علائم کمبود ویتامین D در سالمندان بخوانید)
او معتقد است که شاخصهای ذکر شده، هیچکدام نمیتواند آنقدر که بهنظر میرسد مهم باشد. چرا که برای مثال، سیستم سلامت در شمال کشور ایتالیا یکی از پیشرفتهترین سیستمهاست. همچنین آمارهای متناقضی از مرگ و میر در گروههای سنی یکسانی وجود دارد که نمیتواند به آنها استناد کرد. از طرف دیگر حتی در میزان و چگونگی انجام تستهای استفاده شده در کشورهای مختلف، با تعداد جمعیت مشابه هر کدام، آمارهایی پر از شبهه بهدست آمده که به آنها نیز نمیتوان اعتماد کرد. اما در مقایسه با موارد ذکر شده، ردپای تاثیر ویتامین دی بر کرونا، از همه پر رنگتر است.
مرگ ناشی از بیماری کرونا، طوفان سیتوکین و کمبود ویتامین D
علی دانشخواه، یکی از محققان دوره پس از دکتری در نورثوسترن و نویسنده اصلی این مطالعه، در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: طوفان سیتوکین میتواند به شدت به ریهها آسیب برساند و منجر به سندرم حاد تنفسی و مرگ شود. این همان چیزی است که ظاهرا اکثر بیماران مبتلا به ویروس کرونا را میکشد، نه تخریب ریهها توسط خود ویروس. این اتفاق (طوفان سیتوکین) ناشی از رفتار اشتباه سیستم ایمنی بدن است.»
با توسعه تحقیقات این تیم پژوهشی، آنها ارتباطی قوی بین تاثیر ویتامین D و طوفان سیتوکین و در نتیجه اثر این ویتامین بر روی مرگ و میر، کشف کردند. (همه چیز درباره ویروس کرونا از علائم تا پیشگیری و زندگی با کرونا را در کتاب کاله بخوانید)
این دقیقاً همان جایی است که بکمن معتقد است ویتامین D نقش عمدهای دارد. ویتامین D نه تنها سیستم ایمنی بدن ما را تقویت میکند، بلکه مانع اشتباهات سیستم ایمنی بدن میشود. این بدان معنی است که داشتن مقادیر لازم و کافی ویتامین D میتواند بیماران را در برابر عوارض شدید، از جمله مرگ ناشی از COVID-19 محافظت کند. (درباره ۱۰ غذای سرشار از ویتامین D بخوانید)
تجزیه و تحلیل ما نشان میدهد که ممکن است میزان نرخ مرگ و میر به نصف برسد. این قضیه مانع رشد و گسترش ویروس نمیشود، اما ممکن است عوارض را کاهش داده و از مرگ افرادی که آلوده هستند جلوگیری کند.»
بکمن
در ادامه تاکید میکند که : این ارتباط ممکن است به توضیح اسرار بسیاری پیرامون COVID-19 کمک کند، از جمله این که چرا کودکان در مواجه با این بیماری، کمتر جان خود را از دست میدهند. آنها هنوز سیستم دفاعی توسعه یافتهای ندارند که بتواند بیش فعالانه پاسخ بدهند و در درجه اول به سیستم ایمنی ذاتی (که اولین مرحله دفاعی بدن است) تکیه میکنند. این ممکن است دلیل پایین بودن میزان مرگ و میر آنها را توضیح دهد.»
(چگونه از ابتلای کودکان به ویروس کرونا پیشگیری کنیم؟)
بکمن تاکید بسیاری دارد که افراد نباید مقدار زیادی ویتامین D مصرف کنند، چرا که ممکن است با عوارض جانبی منفی همراه باشد. این موضوع به تحقیق بیشتری نیاز دارد تا بدانیم چگونه میتوان از ویتامین D بهطور مؤثر در محافظت از عوارض کروناویروس استفاده کرد. بسیار دشوار است که بگوییم دقیقا چه میزانی از ویتامن دی برای COVID-19 مفید است. با این حال، واضح است که کمبود ویتامین D مضر است، و با مکملهای مناسب به راحتی میتوان این کمبود را برطرف کرد.»
ویتامین D با کاهش عوارض و شدت بیماری، نرخ مرگ و میر را کاهش یدهد. نور خوشید، ماهی، زرده تخم مرغ، پنیر، جگر گوساله و قارچ از مهمترین منابع ویتامین D محسوب میشوند. فراموش نکنید که باید صبر کنیم تا نتیجه قطعی تاثیر ویتامین دی بر کرونا، اثبات شود.
کتاب کاله
درباره این سایت